SİZDEN GELENLER

KARADENİZ’DE “SU” KONULU FESTİVAL

Sanatsal etkinliklerin iyice azaldığı, o anlamda da adeta tatile girildiği şu sıcak günlerde, bir festivalle daha renklenmek üzere Trabzon.

Bu kez resim konulu bir festival… Benim de üyesi olduğum Femin&Art (Kadın Sanatçılar Derneği) tarafından düzenlenen bu festival, 22-28 Haziran günlerinde geçekleştirilecek
Derneğin, geçen yıl Temmuz ayında düzenlediği ilk festival “Dünya Kadınları Tuvalinde Trabzon” adını taşıyordu. Katılanlar bilir, çok renkli, hareketli geçmişti...

Gelenekselleşmeye doğru giden ve giderek boyutlanan festivalin bu yılki ana teması ise, su.

Resim festivali olunca, pek tabii ki renklerin dili ağırlıkta olacak etkinliklerde. Renkle, figürle ve sözle suyun dünyadaki tüm canlılar için, doğa için önemine değinilecek. Ve olası susuzluğun Karadeniz Bölgesi de dahil olmak üzere, her coğrafyada yaratacağı ciddi sorunlara.

Katılımcıların eserlerinden oluşan karma resim sergisinin, canlı performans çalışmalarının yanı sıra, şehirde su konulu bir de panel düzenlenecek. Sıkmadan, yormadan, bunaltmadan, sıcak bir Haziran ayı sonuna yakışır şekilde gerçekleştirilecek her şey.

Femin&Art’ın düzenleyip, ana sponsorluğunu Müsiad Trabzon Şubesi’nin üstlendiği 2. Uluslararası Resim Festivaline bu yıl;
İstanbul, Ankara, İzmir, Manisa, Muğla, Gaziantep, Samsun, Edirne, Balıkesir, Antalya, Edremit, Antalya, Van, Eskişehir ve Ordu’dan kadın ressamlar katılıyor.
Derneğin üyesi ressamlar da festivalin hem hazırlayıcısı, hem de katılımcısı konumundalar.

Geçen yıl festivale Rusya ve Gürcistan’dan katılım olmuştu. Bu yıl Rusya, Gürcistan, İran, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Almanya’dan ressamların katılımıyla festivale uluslararası bir boyut kazandırılmış oldu.

Festival kapsamındaki etkinlikler, bu kez sadece şehirle ve şehir merkeziyle sınırlı kalmayacak. Bir gün Çamlıhemşin’e, Ayder’e gidilecek örneğin. Festivalin konukları oradaki evlerin, ailelerin konuğu olacaklar. Bir başka gün Fındıklı’ya geçilecek. Çağlayan’daki 70 metrelik bir duvarda yöresel figür çalışması gerçekleştirilecek.
Tonya merkezde, Maçka Sümela deresinde halkla iç içe olup serbest resim çalışmaları yapılacak. Zağnos Vadisi’nde de ebru sanatı üstüne yoğunlaşılacak.

Festivalin konuğu yerli ve yabancı ressamlar böylelikle, Karadeniz’deki tarihi ve kültürel noktaları, doğal su kaynaklarımızı tuvaline taşımış olacaklar. Dolayısıyla da çok yönlü kültürümüzü.

Yazımım bu noktasında bir ayrıntıyı paylaşmak istiyorum. Femin&Art’ın Genel Başkanı, Trabzon Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Öğretmeni, ressam-karikatürist Şükran (Üst) Hanım, dernek başkanımız olmanın yanı sıra, benim çok yakın bir dostumdur.
Onunla gerek Trabzon’da, gerekse başka illerdeki kültürel etkinliklere katılmaktan keyif almışımdır hep. Festivalin yaklaştığı günlere doğru katıldığımız diğer etkinlik ortamlarında sessiz ve dalgın olduğunu gözlemlemeye başlamıştım.

O sıra neyi düşünüp, nerelerde gezindiğini merak ederek, “Neredesiniz Şükran Hanım?”diye şakayla karışık sordum bir gün.“Buradayım, düzenleyeceğimiz festivali düşünüyorum,” demişti.

Dalgınlaşmakta haklı!.. Bir haftaya damgasını vuracak bir festivali organize etmek, sponsorlar ayarlamak hiç kolay değil. Festivalin kendini tekrarlamaması da gerek. Genişlemeli ve bir takım farklılıkları barındırmalı içinde.
O düşünceden, kaygıdan hareketle olsa gerek, kalabalık ortamlarda bile kafasında tasarlıyordu her şeyi.

Başarı denen şey, böyle böyle yakalanılıyor sanırım. Amatör ruhu, heyecanı, coşkuyu hiç kaybetmemek ve de sanatta hangi noktaya gelinirse gelinsin, kendine kesinlikle ve kesinlikle bir dev aynacığı satın almamak kaydıyla!..

Femin&Art Genel Başkanı Şükran Üst’ün gayret ve girişimlerinden, dernek üyesi arkadaşların festivale tüm yürekleriyle verdiği destekten de anlaşılıyor ki tatil havasında renkli bir hafta geçireceğiz.Ve sanatın evrensel dilinin tartışılmaz etkisi, güzelliği bir kez daha hakim olacak Karadeniz’de.
FATMA BABUŞÇU